Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/rsoci72/public_html/libraries/joomla/html/parameter.php on line 512
SPECTACOLE - Social Act Theatre - Prima trupă de teatru independent din Galaţi - Social Act Theatre - Prima trupă de teatru independent din Galaţi http://socialact.ro Mon, 19 Feb 2018 23:55:43 +0000 Joomla! - Open Source Content Management en-gb Act Like School - ALS http://socialact.ro/spectacole/item/311-act-like-school-als http://socialact.ro/spectacole/item/311-act-like-school-als Act Like School - ALS

Text şi regie: Radu Horghidan // Distribuţie: Vlad Ajder, Elena Anghel, Florin Toma

“Act Like School - ALS” reflectă preocupările, neliniștile și așteptările adolescenților în relaţie cu mediul şcolar, scenariul spectacolului având la bază răspunsurile elevilor de liceu din estul României la întrebări legate de implicarea civică.

Spectacolul urmăreşte atitudinile elevilor, părinţilor şi profesorilor faţă de educaţie şi faţă de modul în care procesul educaţional se desfăşoară în România. Avem personaje care vor să acţioneze, vor să producă schimbarea necesară, dar rămân blocate într-un cerc vicios în care nu se simt unitatea sau interesele şi scopurile comune. Singura soluţie viabilă pare emigrarea şi vindecarea de virusul autohton care defineşte acest popor. Spaţiul scenic e construit dinamic, definit ca un spaţiu în carantină, în care actorii sunt atât în poziţia de agent patogen, cât şi de factor imunizator.

“Act Like School - ALS” a avut premiera pe 7 aprilie 2015 la Galaţi. Spectacolul a fost jucat ulterior în licee din Galați, Brăila, Focșani, Slobozia și Suceava, reprezentațiile din cadrul acestui turneu fiind urmărite de peste 300 de elevi, profesori și părinți.

“Act Like School - ALS” este rezultatul colaborării dintre Social Act Theatre şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului “Educație civică prin teatru social”, derulat de CJI în perioada august 2014-iunie 2015 cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Spectacolul este înregistrat sub licență Creative Commons. Toți cei care doresc să folosească materialul o pot face cu singura obligație de a menționa Centrul pentru Jurnalism Independent ca producător și Social Act Theatre ca autor. Scenariul poate fi accesat  aici: Act Like School scenariu final. O reprezentație a spectacolului “Act Like School - ALS” poate fi vizionată aici.

Cronici şi testimoniale

“Discuţiile plictisitoare dintre diriginte şi licean despre educaţia civică sunt înlocuite printr-o metodă complet nouă - teatru în şcoli.” (Materialul complet poate fi ascultat aici.)

Maria Măndiță, Radio România Actualități

Mi s-a confirmat încă o dată ceva de care eram deja conștientă. Este timpul să încetăm să vorbim la modul impersonal: nu se face, se fură, se profită, se minte; este timpul să spunem: facem, vrem, schimbăm. Am avut mult timp dubii dacă locul meu este aici sau dacă poate ar trebui să fac și eu ca «profesorul tânăr» din piesă și să «plec în Finlanda, ca să nu îmi irosesc abilitățile aici». Totuși, la finalul spectacolului, am decis. Eu rămân.”

Andreea Speianu, elevă, Galați

]]>
office@socialact.ro (Super User) SPECTACOLE Sun, 27 Sep 2015 17:08:08 +0000
I’M PRO SHOW http://socialact.ro/spectacole/item/297-i-m-pro-show http://socialact.ro/spectacole/item/297-i-m-pro-show I’M PRO SHOW

Este recomandarea primăverii în materie de entertainment la Galaţi. Vorbim de spectacolul de improvizaţie “I’M PRO SHOW” montat de Social Act Theatre, prima trupă de teatru independent din oraş. Proaspăt, interactiv şi dinamic, “I’M PRO SHOW” îmbină jocul actoricesc, spontaneitatea şi umorul. Râdem cu lacrimi. Râdem cu actorii Radu Horghidan, Florin Toma, Vlad Ajder, Oana Mogoş, Răzvan Clopoţel şi Ştefan Forir, acompaniaţi de omul-orchestră Damian Vlad. După premiera din 25 aprilie 2014 de la Yoobi Pub, “I’M PRO SHOW” s-a mai jucat pe 9 mai şi pe 30 mai, pe aceeaşi scenă, dar şi pe 13 iunie la Soho Pub din Focşani.

]]>
office@socialact.ro (Super User) SPECTACOLE Wed, 18 Jun 2014 06:51:05 +0000
DOGGYSTYLE http://socialact.ro/spectacole/item/296-doggystyle http://socialact.ro/spectacole/item/296-doggystyle DOGGYSTYLE

Text: Radu Horghidan // Direcţie de scenă: Radu Horghidan, Florin Toma // Distribuţie: Vlad Ajder, Petronela Buda, Radu Horghidan, Florin Toma

“Doggystyle” este primul produs Social Act Theatre. Fidel misiunii teatrului şi valorilor asumate de trupa noastră, spectacolul distrează, conştientizează şi responsabilizează publicul. “Doggystyle”este în același timp o comedie, o dramă și o mostră de teatru social, reușind să ia prin surprindere publicul şi criticii nu doar prin actualitatea temelor abordate - câinii comunitari, traiul în condominii, toleranţă, responsabilitate -, ci şi prin neaşteptatul apel la simţ civic pe care îl face: la finalul fiecărei reprezentanţii, actorii oferă spre adopţie un câine fără stăpân dintre cei salvaţi de pe străzi de asociaţiile partenere de protecţie a animalelor. Suntem fericiți să raportăm că mai mulți căței și-au găsit astfel un cămin iubitor.

“Doggystyle” a avut premiera pe 24 noiembrie 2013 în Galaţi, la Yoobi Pub. De atunci, spectacolul a avut peste zece reprezentații în cinci oraşe: Galaţi, Brăila, Sibiu, Iaşi şi Cluj-Napoca. Piesa a fost jucată şi în cadrul unor festivaluri naţionale de teatru independent: Festivalul 25 de Ore de Teatru Non-Stop de la Sibiu din aprilie 2014, Festivalul de Teatru Independent şi Artă Performativă Perform Iaşi din iunie 2014, Festivalul de Teatru Independent Butterfly Effect de la Galaţi din septembrie 2014 şi Festivalul Temps d'Image de la Cluj-Napoca din noiembrie 2014.

Cronici

“Pentru dreptul lui Grivei  la viaţă, câinele comunitar demn de milă când rătăceşte flămând între blocuri dar şi javră fioroasă în haita ce bântuie cartierul, trebuie să voteze spectatorii la capătul procesului intentat pentru că a  muşcat un om. Actorii gălăţeni (Petronela Buda, Florin Toma, Vlad Adjer, Radu Horghidan) înfruntă toate locurile comune ale subiectului excesiv dramatizat de media, mai ales că procesul lui Grivei dă curs unor scene previzibile, cu personaje tip: victima, vecina miloasă, preşedintele de bloc, câinele însuşi, personificat, chemat la bară de procurorul acuzării. Scene în crescendo produc roluri de compoziţie savuroase care scot tema din banalitate şi previzibil, iar publicul e forţat să iasă din pasivitate la final când, după votul împotriva eutanasierii câinelui, li se cere să înfieze câinele.”

Oana Cristea Grigorescu, Radio România Cluj

“Doggystyle este genul de piesă care pune întrebări, care este construit din realitatea şi concepţiile fiecăruia dintre noi, despre lucrurile simple, cotidiene, dar intens mediatizate, dezbătute sau controversate cum ar fi problema câinilor vagabonzi. Grivei este personajul principal, sursa ping-pong-ului pleadoariilor pro şi contra eutanasierii sale. Dincolo de comic, ne vedem puşi faţă în faţă cu dilema dintre sursa noastră umană, pentru că Grivei nu îşi doreşte până la urmă decât un adăpost şi afecţiune, şi simţul civic sau îndârjirea pe care o arătăm faţă de maidanezii fără judecată, fiind contrariaţi şi lăsându-ne pradă stereotipiilor ştirilor pe care le vedem la TV sau modului în care aceste fiinţe ne sunt prezentate de către ceilalţi din jurul nostru. Pe de altă parte, se pune problema: cei care doresc să eutanasieze câinii şi să poarte acest război până la capăt oare nu sunt ei mai fiare decât fiarele, oare nu au pete mai negre în trecutul lor decât coloratura blănii maidanezilor? Iar cei care susţin că iubesc animalele se limitează doar la a se bate cu pumnii în piept şi la o iubire vocală sau chiar fac demersuri în acest sens, cum ar fi adopţiile câinilor vagabonzi?”

Andreea Cristina Mihalache, Star Gossip Magazine

]]>
office@socialact.ro (Super User) SPECTACOLE Wed, 18 Jun 2014 06:45:48 +0000