Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/rsoci72/public_html/libraries/joomla/html/parameter.php on line 512
Act Like School - ALS - Social Act Theatre - Prima trupă de teatru independent din Galaţi

Act Like School - ALS

Text şi regie: Radu Horghidan // Distribuţie: Vlad Ajder, Elena Anghel, Florin Toma

“Act Like School - ALS” reflectă preocupările, neliniștile și așteptările adolescenților în relaţie cu mediul şcolar, scenariul spectacolului având la bază răspunsurile elevilor de liceu din estul României la întrebări legate de implicarea civică.

Spectacolul urmăreşte atitudinile elevilor, părinţilor şi profesorilor faţă de educaţie şi faţă de modul în care procesul educaţional se desfăşoară în România. Avem personaje care vor să acţioneze, vor să producă schimbarea necesară, dar rămân blocate într-un cerc vicios în care nu se simt unitatea sau interesele şi scopurile comune. Singura soluţie viabilă pare emigrarea şi vindecarea de virusul autohton care defineşte acest popor. Spaţiul scenic e construit dinamic, definit ca un spaţiu în carantină, în care actorii sunt atât în poziţia de agent patogen, cât şi de factor imunizator.

“Act Like School - ALS” a avut premiera pe 7 aprilie 2015 la Galaţi. Spectacolul a fost jucat ulterior în licee din Galați, Brăila, Focșani, Slobozia și Suceava, reprezentațiile din cadrul acestui turneu fiind urmărite de peste 300 de elevi, profesori și părinți.

“Act Like School - ALS” este rezultatul colaborării dintre Social Act Theatre şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului “Educație civică prin teatru social”, derulat de CJI în perioada august 2014-iunie 2015 cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Spectacolul este înregistrat sub licență Creative Commons. Toți cei care doresc să folosească materialul o pot face cu singura obligație de a menționa Centrul pentru Jurnalism Independent ca producător și Social Act Theatre ca autor. Scenariul poate fi accesat  aici: Act Like School scenariu final. O reprezentație a spectacolului “Act Like School - ALS” poate fi vizionată aici.

Cronici şi testimoniale

“Discuţiile plictisitoare dintre diriginte şi licean despre educaţia civică sunt înlocuite printr-o metodă complet nouă - teatru în şcoli.” (Materialul complet poate fi ascultat aici.)

Maria Măndiță, Radio România Actualități

Mi s-a confirmat încă o dată ceva de care eram deja conștientă. Este timpul să încetăm să vorbim la modul impersonal: nu se face, se fură, se profită, se minte; este timpul să spunem: facem, vrem, schimbăm. Am avut mult timp dubii dacă locul meu este aici sau dacă poate ar trebui să fac și eu ca «profesorul tânăr» din piesă și să «plec în Finlanda, ca să nu îmi irosesc abilitățile aici». Totuși, la finalul spectacolului, am decis. Eu rămân.”

Andreea Speianu, elevă, Galați